Subcribe to our RSS feeds Join Us on Facebook Follow us on Twitter Add to Circles

Pages

Tuesday, 14 January 2014

Kelly Tarlton's Sea Life Aquarium

Assalamualaikum,

Post kali ni kami nak share some cool images yg dipilih masa lawatan ke Kelly Tarlton's Sealife Aquarium dekat Orakei, Auckland..one week b4 boxing day hehehe..


billboard yang terpampang dekat pintu masuk aquarium ni...



Kami mula bertolak dari rumah jam 1030 am..pastu lepak sekejap kt 172, Quay St sbb nak amik FREE shuttle service utk ke sana..Actually shuttle ni operates 7 hari seminggu bermula jam 9.30 am sehingga 3.30 pm..


Jadi kami naik shuttle ni jam 11.30 am dan sampai di sana lebih kurang 15 minit dari downtown Auckland..The weather was just perfect masa otw ke sana..alhamdulillah..


Nilah shuttle 'shark' yang bw kami sekeluarga utk sampai ke tempat ni..Masa naik kenderaan ni hanya ada 7 penumpang saja..pemandu dia mmg concern dgn masa, 11.30 am tayar bergolek, xde tggu2 org lain..sblm sampai para penumpang ditaklimatkan oleh pemandu, berkenaan jadual perjalanan shuttle pergi dan balik..

Next, beratur kt tempat tiket utk masuk dlm aquarium ni..x smpi 10 minit settle sbb orang x ramai..siap bg voucher KIWIYO lepas beli tiket..syukur alhamdulillah rezeki anak2 pada hari tu..utk makluman semua, aquarium ni berada di dalam laut..


Nilah stage pertama lepas bayar tiket td..tempat penguin-penguin antartik diletakkan..spesis penguin yg ada dalam gambar di atas adalah jenis 'king penguin'..
Sebelum masuk ke tempat penguin ni, ada satu bridge yg mbuatkan org ramai mcm bpusing2 masa berdiri atas tu padahal walls dkt bridge tu je yg berpusing..hehe..


lepas bergambar dengan penguins..kami ke lokasi polar plunge..mula2 tgk ada mat saleh celop tangan masuk dlm tong ni..dlm hati tertanya 'amenda la dia buat??'..pastu baru tbaca info yg terpapar seperti gambar di atas..jd kami pun nak try la..perkk mmg sejukkkk sgt..lepas 30 s tangan jd 'hang' sekejap hahaha..mmg icy antarctic betul..sapa2 yg nak dtg sini mesti kena try dulu..


pastu, keluar je pintu polar plunge, terus nampak sotong gergasi..subhanallah..besar sgt..


Kat sini ada playground budak2 dan cafe, bleh lepak2 sambil minum utk hilangkan dahaga dan tgk pemandangan dlm air laut..kebetulan air laut tengah pasang masa admin sampai..mmg syok!!..some souvenirs juga boleh didapati disini..


Ikan nemo (clownfish) yang berada dekat dgn playground kanak2..


different kind of fish inside the big tank..


Next, masuk underwater tunnel sambil berdiri di atas escalator bergerak..kat sini jumpa byk jenis shark, stingrays, turtles dan starfish dok berpusing berenang atas, kiri, kanan, depan, belakang kami...hehehe

Ni last stage aquarium..
B4 exit, kami singgah gi kedai souvenirs..beli fridge magnets n foto family yg telah di 'edit' utk kenang-kenangan..mmg cantik..


sementara menunggu shuttle 'shark' datang, amik gambar dulu di hadapan pintu masuk..


ni plak foto pemandangan Bandaraya Auckland dari pintu masuk Kelly Tarltons Aquarium..
Overall, it was a good place to visit with family..
Have a nice day to all of u..terima kasih sbb membaca..jumpa lagi..

As salam..



No comments:

Post a Comment