Subcribe to our RSS feeds Join Us on Facebook Follow us on Twitter Add to Circles

Pages

Monday, 16 December 2013

Musim Bunga di New Zealand

Assalamualaikum,

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang,

Atas permintaan sanak saudara dan rakan-rakan, post kali ni saya nak share foto bunga yang telah diambil beberapa bulan yang lepas di beberapa lokasi terpilih di Auckland dan Paihia untuk tatapan semua..Biasanya musim spring akan berlaku selepas winter di antara bulan September hingga Oktober..Jom kita tengok gambar di bawah..



Ok, utk 2 gambar di atas ni, saya copy image dari sahabat Auckland iaitu En Talib..Memang awesome!! Dia mmg pakar sikit bab amik gambar nih..hehehe..lokasi yang diberitahu oleh beliau adalah sekitar Auckland dan Hamilton..kalau ikutkan banyak lagi gambar menarik yang diambil oleh Encik Talib tapi saya pilih yang mana ada je..TQ Mr Talib..Lepas ni kalau ada lg boleh sharing dengan saya..

Next location, dekat Albert Park, Auckland..mcm-mcm colour ada kat sana..Park ni berada di tgh2 bandar Auckland dan bersebelahan dengan Uni...sorry la kalau gambar tak berapa nak 'comel' sgt sbb 'tangkap' pakai handphone jek..




2 gambar di bawah pulak, lokasi penggambaran adalah di Kingsgate Hotel dan Bandar Paihia, New Zealand..Saya amik masa on the way ke Cape Reinga..Satu pengalaman berharga buat saya dan sekeluarga bila dapat melihat secara lebih dekat bunga-bunga yang ada dekat sini (Paihia)..syukur Ya Allah..



Last sekali, bunga kt bawah ni dkt sebelah subway..hahaha..org yg duduk berhampiran Subway mesti tahu la tempatnya (Symonds St je pon)..just share jek mana yang saya jumpa..this is my favourite flowers ever..namanya ialah 'hydrangea'.  Oprah Winfrey pon suka bunga ni..dolu2 masa majlis kahwin,kunun2 nak guna bunga ni buat hantaran n letak kat pelamin..tapi..nan hado..tak tercapai impian akak dek non.huhu..
tapi seriuosly,if u all guna bunga ni,mix with roses sket and baby breath,dia punya result,memang kababoom la wedding u..
nampak classy and luxury..
pada sapa2 yang tak tau, warna bunga ni akan ikut pada pH tanah..if tanah berasid, warnanya akan warna biru,bila tanah beralkali,warnanya akan jadi merah muda..
so,if u nak bunga ni warna pelangi,kenala ubah keasidan dan kealkalian tanah mengikut kesesuaian...
unik kan??Subhanallah...



Ni amik foto masa singgah di Mt Roskill, Auckland..Depan halaman rumah, memang sejuk mata memandang..bukan 1 atau 2 tp tak terkira banyaknya..memang satu pengalaman manis bila berada di negara orang ni..in shaa Allah kalau ada lg pics menarik, saya akan kongsikan bersama buat teman-teman dan saudara-saudaraku di Malaysia...

Goodbye spring n welcome summer!!

Wasalam..




2 comments: